Ceny surovín vo svete všeobecne klesajú okrem eurozóny

07.02.2015 Celý región

Hamburg 7. februára (TASR) - Suroviny všetkého druhu, okrem pár výnimiek, v uplynulých mesiacoch na celom svete zlacneli, okrem eurozóny. Informuje o tom DPA. Zo surovinového cenového indexu, ktorý vedie Hamburský ústav svetovej ekonomiky (HWWI), vyplýva, že dolárové ceny surovín v januári voči decembru klesli o 17 %. Takýto ich vývoj súvisí najmä s poklesom ceny ropy, ktorá voči decembru zlacnela o 21,6 %.

Ceny neželezných kovov medzimesačne klesli o 6,9 % a agrárne suroviny o 3,1 %. HWWI konštatoval, že pokles cien súvisí nielen s relatívne slabým rastom svetovej ekonomiky, ale aj s veľkými zásobami komodít; a pokiaľ ide o agrárnu produkciu aj s dobrými úrodami na severnej a južnej pologuli v minulom a súčasnom agrárnom roku.

Riaditeľ ústavu HWWI Christian Growitsch uviedol, že europriestor poskytuje celkom iný obraz. V dôsledku poklesu eura voči doláru ceny niektorých surovín klesli len slabo alebo dokonca aj vzrástli. Ceny agrárnych surovín stúpli o 3 % a ceny požívatín (tabak, káva, čaj a podobne) zdraželi o 4,1 %.

Priemyselné podniky z eurozóny, ktoré predávajú svoje výrobky v dolárovej zóne, vyrovnávajú si straty za nákup surovín kurzovým výnosom z obchodov za americké doláre. Mnohé z nich majú výrobné kapacity mimo EÚ.
 

Vyberte región